Založ si blog

Gorila, Haščákovci a Maverici

Slovenskí maverici v práci.

Úvod

Ku kauze Gorila som sa pôvodne nechcel vôbec vyjadrovať, nemal som a ani som necítil takúto potrebu. Mal som pocit, že ja som o tom na svojich blogoch už v minulosti písal, samozrejme, že nie priamo, ale kauza Gorila je takým malým dôkazovým materiálom, že som nebol ďaleko od pravdy. Dnes, teraz mám iba jeden menší problém. Ako spísať to čo bude nasledovať do čo najkratšej podoby, čo najkratšieho článku. Tuším, že sa mi to nepodarí.

Gorila

Je tam všetko, takmer.

Haščákovci

Z ich vlastnej webovej stránky som mal pri jej čítaní pocit splnenia amerického sna. Z nuly na vrchol. Dúfam, že aj pre nich bude platiť ono staré známe, pamätaj si tváre ľudí po ceste nahor, lebo ich stretneš aj po ceste smerom dolu. Ale zacitujme si, údajne to takto začalo:

„AKO TO ZAČALO?

Kapitál Penty pochádza z podnikania zakladajúcich partnerov Mareka Dospivu a Jaroslava Haščáka v Číne. Počas svojho študijného pobytu v Pekingu začali na začiatku deväťdesiatych rokov dovážať čínske textilné výrobky do obchodných reťazcov v Československu.

Spoločne s ďalším budúcim partnerom, Jozefom Oravkinom, začali Dospiva a Haščák v Bratislave obchodovať na rozvíjajúcom sa trhu s cennými papiermi. Na konci roku 1993 založili firmu Penta Brokers, do ktorej prizvali Martina Kúšika a Juraja Herka. Všetci partneri Penty boli spolužiakmi zo štúdií v Moskve a v Československu. Názov spoločnosti Penta tak vyjadruje päť partnerov, ktorí stáli pri zrode firmy.“

To nebol začiatok!

„Pochopte kluci”, snaží sa Danisz (JUDr Josef Danisz, rozhodujúci člen komisie vyšetrujúcej skutočné pozadie udalostí 17. novembra, člen Charty 77 a Výboru na ochranu nespravodlivo stíhaných, v skutočnosti agent StB s krycím menom “Anna”, dnes spoločne s Mariánom Čalfom- v tom čase aktívny agent KGB, úspešný podnikateľ), „kdyby se ukázalo, že tu revoluci udělal Lorenc (posledný šéf ŠtB, Penta a v súčasnej dobe sused pána Ivana Mikloša- moja pozn.) s Hegenbartem, uškodilo by to dobré věci. Nemá smysl předčasně bourat mýty. Lidé věří, že je to dílo studentů a Občanského fóra, tak proč jim tuhle víru brát?“

Z publikácie Polojasno od českého autora Václava Bartuška

Ešte o kúsok ďalej do minulosti.

Vladimír Pavlík na svojich necenzurovaných stránkach už dávno písal o tom, k čomu sa napríklad Hospodárske noviny odhodlali až v roku 2010.

„Treba povedať, že Haščák s Dospivom museli pochádzať nielen z rodín, kde ideológia KSČ a ŠtB musela byť priamo posvätnou kravou, ale aj oni od svojej mladosti museli zapadnúť do noriem poslušnosti a oddanosti KSČ a ŠtB. To napr. znamená, že pokiaľ obaja už ako 18-roční v roku 1987 nastúpili na Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov, tak zločiny KSČ a ŠtB už museli prezentovať tak, že z ich pohľadu sa nejednalo o žiadne zločiny, ale o ochranu záujmov ľudovodemokratického, a neskôr socialistického zriadenia a záujmov robotníckej triedy. Paradoxné pritom je, že práve z týchto špičkových odborníkov z KGB a ŠtB, ktorí Haščáka s Dospivom vybrali, sa potom stali tie najzlodejskejšie kapitalistické monštrá, kde pri rozkrádaní vlastného štátu sa dokázali spojiť a dohodnúť aj s bývalými ideologickými nepriateľmi. Nakoniec aj ich cynizmus, arogancia a bohorovné správanie svedčí o tom, od koho takéto základy dostali.

Nezanedbateľnú úlohu pri výbere Mareka Dospivu a Jaroslava Haščáka mohol zohrať aj ten fakt, že v ich rodinných rodokmeňoch figurovali dôstojníci ŠtB typu Miloslava Dospivu, nar. 24. 12. 1924, ev. č. 164 159, pracovníka I. správy ŠtB a Jána Haščáka, nar. 23. 3. 1923, pracovníka správy ŠtB Košice. Hlavne Miloslava Dospivu možno radiť do kategórie špičkového arcizločinca, ktorý napr. už tri mesiace po Februári 1948 v hodnosti strážmajstra ŠtB patril do komanda pracujúceho na odhaľovaní protištátnych živlov, ako aj v hľadaní protištátnych materiálov. To, že o 33 rokov neskôr sa spolupodieľal na fyzickej likvidácii tajne vysväteného kňaza Ing. Přemysla Coufala v Bratislave koncom februára 1981, ako by len dokazovalo, že aj v dôchodkovom veku 56 rokov bol schopný likvidovať tzv. triedneho nepriateľa. Niet pochýb, že Alojz Lorenc a jeho pobratimovia z ŠtB vedeli, že pre svoje  neskoršie ekonomické záujmy si vybrali dobrých, oddaných a hlavne poslušných a bezcitných adeptov na neskoršie spravovanie pochybne nadobudnutého majetku, ktorý bol predtým v rukách štátu či jeho občanov.“

V mene vyšších štátnych záujmov, v mene KGB a ŠtB

Moskovský inštitút vychoval agentov i biznismenov

Rusi nám vychovali diplomatov aj biznismenov. Občas aj agenta

„Využívame služby mnohých odborníkov v potrebných oblastiach, medzi nimi ide sprostredkovane aj o Alojza Lorenca.“

Marek Dospiva, zdroj.

Dzurinda pred časom, konkrétne keď robil vo svojej strane čistku za ktorú by sa ani komunisti nemuseli hanbiť:

„Neprešli sme delením. SDKÚ určite nie. To, že odišli mafiáni a konjunkturalisti v Bratislave? Čo pre tento národ priniesol Valerián Mikuš alebo Branislav Zahradník? Komu budú tieto celebrity chýbať?“ pýta sa Dzurinda.“

zdroj

Maverici

Kto je Maverick?

1. a) ten kto má nekonvenčné a /alebo kontroverzné nápady či spôsob práce.

b) ten, kto sa nedrží zavedených pravidiel, kto myslí nezávisle.


2. nezávislý jedinec, ktorý sa nespráva ako ostatní členovia skupiny, alebo spoločenstva;

osoba, ktorá myslí a koná inak, ako sa očakáva, ako je bežné a zaužívané.

Zdroj: Cambridge Advanced Learner´s Dictionary,  Merriam-Webster Online Dictionary, Oxford English Dictionary.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že borci z Penty sú naozaj Maverici slovenského biznisového neba. Nie nadarmo dostali prezývku žraloci. Rýb je plný oceán, ale takých ako oni, málo. Tých bez krčnej chrbtice a bez chrbtovej kosti, bezcharakterných ľudí, ktorí sa nezastavia pred ničím, keď zacítia krv (peniaze).

Dostala sa mi do rúk kniha Ako pracujú maverici, s podtitulom Prečo v biznise víťazia najoriginálnejšie myšlienky od autorov Williama C. Taylora a Polly LaBarreovej. Do kolien ma dostalo vyjadrenie na adresu knihy od Jaroslava Haščáka, partnera Penta Investments Limited o.z., ktoré bolo uverejnené na zadnej strane obalu knihy. Citujem:

„Pojmy misia, firemná kultúra a hodnoty sa v podnikovej realite zaradili medzi prázdne frázy neoprávnene. Maverici ukazujú cestu, ako s nimi pracovať zmysluplne, konzistentne a originálne a ako z nich urobiť skutočný manažérsky nástroj na každodenné rozhodovanie.“

Je v skutku originálne za pomoci tajných služieb, v ktorých pracovali rodinný príslušníci stáť na počiatku rozkrádania nášho spoločného majetku.

Je v skutku originálne podplácať politikov ako povedzme v prípade reformy zdravotníctva.

Je v skutku originálne podnikať v sektoroch, ktoré ľudia denne využívajú na svoje potreby, ako napr. potravinársky priemysel, zdravotníctvo, bankovníctvo, telekomunikácie … so vstupným kapitálom nakradnutým v divokých rokoch 90.-tych za pomoci vyššie menovaných frakcií našej spoločnosti a to všetko bez pridanej hodnoty pre spotrebiteľa.

Je v skutku originálne podnikať prilepený na štátny rozpočet, na peniaze daňových poplatníkov.

Je v skutku originálne vytvoriť si vzťah k zákazníkom, keď sú k tomu ľudia donútení zákonom.

Je v skutku originálne sprivatizovať najlukratívnejšie časti podnikov a tie stratové nechať ako bremeno daňovým poplatníkom.

Je v skutku originálne požadovať ušlý zisk po daňových poplatníkoch, Vašich zákazníkov z donútenia.

Je v skutku originálne požadovať stiahnutie informácií o svojej osobe z webových stránok ak sú negatívne.

 

Záver

Asi som čítal inú knihu o maverikoch ako Haščák. V tej, ktorú som čítal ja sa jasne píše napríklad:

„Zasadzovať sa za niečo, čo má hlbší zmysel.“

„Zdieľané hodnoty sú dôležitejšie ako predajné hodnoty.“

„Charakter je rovnako dôležitý ako diplom.“

 

Diplomy sa v Moskve asi rozdali, ale charakter tam nikomu z Vás Haščákovci nedali, Vaše hodnoty sú nezdieľatelné a to, čo robíte, to nemá žiadny zmysel, takže ten hlbší by sme tam hľadali veľmi ťažko.

Politici napomáhajú nelegálnej imigrácii, porušujú zvláštnu smernicu EU!

19.06.2015

32002L0090 Úradný vestník L 328 , 05/12/2002 S. 0017 – 0018 Smernica Rady z 28. novembra 2002, ktorá definuje napomáhanie neoprávneného vstupu, tranzitu a bydlisku (2002/90/ES)

2. pilier a problém demografie

23.05.2015

Hovorím Vám, slovenskí analytici, politici a niektoré médiá mi nahnali strach po tom ako prišla Sociálna poisťovňa s novým letákom o 2. pilieri. Začínam sa báť môjho dôchodkového veku viac ako príchodu mimozemšťanov :D. Niet divu. Ako na Slovensku, tak aj vo svete sa zastaví technologický pokrok a na môj dôchodok nebude mať kto drieť. O 30 rokov nás bude menej a bude [...]

Nikdy som si nemyslel, že napíšem tento článok

15.06.2013

Viete či neviete, veríte, alebo nie, ale poznáme sa už niekoľko piatkov, tak ste si zrejme všimli, že ja byrokratov a hlavne časť z nich titulujúcich sa honorom politici príliš nemusím. Toto mám spoločné s takmer všetkými snáď len na jednu výnimku. Niektorí z vás nemusia modrých, niektorí oranžových, niektorí červených, iní bordových, či zelených. Ja [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

krija

For all we ought to have thought... Za všetko na čo myslieť sme mali... and have not thought, a nemysleli, all we ought to have said... všetko, čo sme mali povedať... and have not said, a nepovedali, all we ought to have done... všetko, čo sme mali urobiť... and have not done... a neurobili...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 1064342x
Priemerná čítanosť článkov: 4950x

Autor blogu

Odkazy