Založ si blog

Yes, We Can. No! They Can. We Must!

Prvá veta titulku je známa predvolebná fráza súčasného prezidenta USA Baracka Obamu. Druhou vetou som ju takpovediac postavil z hlavy na nohy. Naozaj, oni môžu. No dnes sa nechcem zaoberať prezidentom USA, ale na jeho obľúbenom slogane sa pokúsim demonštrovať situáciu a stav v ktorom sa v súčasnosti nachádza naša spoločnosť, tá malá slovenská. Pred takmer dvoma tisíckami rokov povedal rímsky básnik Juvenal slávnu no viac menej neznámu vetu:

„Quis custodiet ipsos custodes?“

Preklad do slovenčiny bude znieť zhruba nasledovne:

„Kto stráži strážcov samotných?“

V čase keď cca polovica obyvateľov Slovenskej republiky pravdepodobne definitívne rezignovala na akékoľvek zlepšenie v spravovaní vecí verejných je položenie si tejto otázky, ale hlavne odpovedanie na ňu myslím jednou z priorít nás všetkých. Pardon, určite nie všetkých, lebo to čo sa chystám napísať sa určite nebude páčiť všetkým z 5 429 763 občanov Slovenskej republiky.

Už takmer rok sme svedkami floskúl v podaní súčasnej vlády o šetrení, o znižovaní deficitu štátneho rozpočtu, o znižovaní nášho zadlženia a o znižovaní miezd našich „strážcov“.

„Strážcovia“ nemajú problém zvyšovaním daní a odvodov znižovať naše mzdy, nemajú problém znížiť mzdy „Harabínovým“ sudcom o 10% pričom oni po rozmrazení svojich platov budú mať vyššie mzdy už v budúcom roku. Je to prakticky jediná sféra v spoločnosti kde samotný zamestnanec rozhoduje o výške svojej mzdy. Všade inde musí dôjsť k dohode medzi zamestnávateľom a samotným zamestnancom. Bol za vami ako za zamestnávateľom týchto neschopných poskokov niektorí z nich a spýtal sa Vás, že za koľko bude vykonávať túto prácu, toto poslanie?

V demokracii a v republike to musíme byť my kto nesmie rezignovať a to ani za veľmi nepriaznivých skutočností, musíme to byť my kto bude strážiť strážcov. Je očividné aj zo zákona o štátnom rozpočte na rok 2011, že oni nielenže nevedia znížiť svoje mzdy, ale nevedia ani šetriť. My im môžeme na základe našej Ústavy ukázať ako sa znižujú mzdy a tým pádom aj šetrí.

Tým inštrumentom je na Slovensku tak nepopulárne referendum.

Druhý oddiel
REFERENDUM

Čl.93

(3) Predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet.

Ja navrhujem ako jeden zo zamestnávateľov dvojnásobok priemernej hrubej mzdy v Prešovskom kraji! Prezidentovi, vláde, poslancom, ich poskokom typu štátnych tajomníkov, asistentom, hovorcom, ďalej primátorom, starostom, šéfom VÚC a samozrejme roztrhlo by ma, keby som nespomenul neschopného šéfa policajtov Spišiaka, alebo takú Rossovú s viac ako 8 100 Eurami mesačne…(doplňte ak som na niekoho zabudol).

Potom by mohla zaznieť z našich úst aj na Slovensku v istých kruhoch populárna veta:

„Nepáči sa Ti? Môžeš ísť!“

Som len 1/5 429 763 tohto národa. Viem, že my musíme byť strážcovia strážcov, my sa nimi musíme stať. Musíme byť viac ako 1/5 429 763. Nie ja, ale my!

Politici napomáhajú nelegálnej imigrácii, porušujú zvláštnu smernicu EU!

19.06.2015

32002L0090 Úradný vestník L 328 , 05/12/2002 S. 0017 – 0018 Smernica Rady z 28. novembra 2002, ktorá definuje napomáhanie neoprávneného vstupu, tranzitu a bydlisku (2002/90/ES)

2. pilier a problém demografie

23.05.2015

Hovorím Vám, slovenskí analytici, politici a niektoré médiá mi nahnali strach po tom ako prišla Sociálna poisťovňa s novým letákom o 2. pilieri. Začínam sa báť môjho dôchodkového veku viac ako príchodu mimozemšťanov :D. Niet divu. Ako na Slovensku, tak aj vo svete sa zastaví technologický pokrok a na môj dôchodok nebude mať kto drieť. O 30 rokov nás bude menej a bude [...]

Nikdy som si nemyslel, že napíšem tento článok

15.06.2013

Viete či neviete, veríte, alebo nie, ale poznáme sa už niekoľko piatkov, tak ste si zrejme všimli, že ja byrokratov a hlavne časť z nich titulujúcich sa honorom politici príliš nemusím. Toto mám spoločné s takmer všetkými snáď len na jednu výnimku. Niektorí z vás nemusia modrých, niektorí oranžových, niektorí červených, iní bordových, či zelených. Ja [...]

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

krija

For all we ought to have thought... Za všetko na čo myslieť sme mali... and have not thought, a nemysleli, all we ought to have said... všetko, čo sme mali povedať... and have not said, a nepovedali, all we ought to have done... všetko, čo sme mali urobiť... and have not done... a neurobili...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 1067463x
Priemerná čítanosť článkov: 4965x

Autor blogu

Odkazy