Založ si blog

Za všetkým hľadaj peniaze.

K napísaniu dnešného článku ma motivovalo (aj keď som takmer bez motivácie a možno niektorí z Vás by boli radi keby to tak aj zostalo) niekoľko článkov na rôznych domácich ako aj zahraničných spravodajských portáloch. Citovať ich tu nebudem, lebo to by bola asi strata času, môjho a aj toho Vášho.

Na úvod spomeniem, že knihu s rovnakým názvom napísal aj Milton Friedman. Mňa osobne táto jeho práca presvedčila, teda aby som bol presný, jej názov a to aj napriek tomu, že ho ako ekonóma nemám rád. Asi to bude tým, že jeho teórie stoja nielen za našim slovenským viac ako 20 rokov trvajúcim marazmom, ale aj hospodárskou krízou.

Pozrime sa čo sa udialo za ostatných takmer 22 rokov na zbedačenom a rozkradnutom Slovensku v otázke peňazí. Dalo by sa to povedať jedným slovom: Pribúdajú. Možno ste si práve pomysleli, však to je predsa fajn, to je good, paráda, sme bohatší…

Po akoby policajný prezident Spišiak povedali, zasamorevolúcii nám komunisti (pozor nie Tí s prezlečenými kabátmi) zanechali isté množstvo peňazí, tak v obehu, ako aj v úsporách (úspory obyvateľstva boli v roku 1989 na úrovni 90 miliárd Kčs) a s minimálnymi dlhmi. Ale aby sa nám lepšie pracovalo tak nebudem uvádzať presné sumy. V niekoľkých fázach si rozoberieme aké má pridávanie peňazí vôbec dopady na naše životy.

  • 1. fáza. V hospodárstve, v ekonomike máme povedzme 1 000 eur. Vydala ich vláda pomocou centrálnej banky vo forme mincí, alebo papierových peňazí. Tieto sú dané do obehu formou úverov, pôžičiek komerčným bankám, alebo vláde, ktorá má účty v komerčných bankách. Vďaka frakčným rezervám a multiplikačnému efektu (postupným požičiavaním týchto peňazí obyvateľstvu) sa z pôvodných 1 000 eur stane 10 000 aj viac … eur. Takýmto spôsobom je znehodnotených práve tých pôvodných 1 000 eur, prirodzene strácajú hodnotu. Je to preto, že pôvodných 1 000 eur tvorilo peňažnú zásobu pre 100% hospodárstva, ekonomiky. Pribudnutie ďalších 9 000 eur malo za následok, že pôvodných 1 000 eur už tvorí iba 10% z celkovej ekonomiky. Toto zároveň komerčným bankám (u nás prevažne zahraničným, alebo patriacim zlodejom z Penty a J&t) umožňuje kontrolovať až 90% peňazí v obehu.

 

  • 2. fáza. Dôsledkom, ako mnohí možno viete je rast cien, čiže kúpna sila peňazí klesá. Za toto je zodpovedná centrálna banka, komerčné banky, vláda a doplácajú na to otroci (my všetci). Ako peniaze deň za dňom neustále pribúdajú, neustále ich kúpna sila klesá, ako peniaze strácajú hodnotu musia (lebo všetko tak zdraželo) prostí ľudia prichádzať do bánk žiadať o úver, o pôžičku. Čím sú nižšie úroky, tým viac ľudí sa zadlžuje. Úroky sú nízko príliš dlho, nízke úroky motivujú k pôžičke, k spotrebe (politici, vláda je celá bez seba, ako sa jej podarilo naštartovať ekonomiku). Ak už je zadlžených príliš mnoho ľudí, banky sú spokojné a prílev nových peňazí do obehu pomocou pôžičiek je priškrtený rastúcimi úrokovými sadzbami.

 

  • 3. fáza. Tá sa nazýva čakaním v ústraní. Zadlžení ľudia začnú postupne krachovať a v prospech bánk prepadne všetok ich majetok, ich živobytie, vlastníctvo, ktorým sa za úver zaručili, často až do posledného centu. Inflácia nikdy nepostihuje centrálnu banku. Keď jej, alebo jej kolegyniam v zbrani peniaze dôjdu tak posledná inštancia „vytlačí“ peniaze nové. Za peniaze z ničoho sú schopní získať celú Zem a ešte 5% navyše!

 

 

Mne tieto tri fázy pripomínajú plán. Vám nie? Plán dobre skonštruovaný vládami a bankármi. Dopady na obyvateľstvo sú asi ako Hiroshima, Nagasaki a Fukushima v jednom.

–          Ľudia sú nútení medzi sebou súperiť, miesto toho, aby spolupracovali.

–          Ľudia súperením strácajú čas, ktorý by mohli venovať sebe, svojej rodine, deťom, priateľom.

–          Ľudia prestávajú hľadieť doľava a doprava, je tu už iba ich egoizmus.

–          Vďaka tomuto gigantickému podvodu nemáme peniaze na vzdelávanie, vedu, zdravie.

–          Ľudia hlúpnu, nevedia čítať, alebo nerozumejú tomu čo čítajú.

–          Hlupákom a nevzdelancom sa dobre vládne.

–          Malými investíciami do vedy okrádajú hlavne našu Zem, naše životné prostredie.

–          Aj vďaka tomu zomiera mnoho ľudí predčasne, čiže nielen vďaka rozkradnutému zdravotníctvu.

–          Rodí sa menej detí.

Ak Vás ešte niečo napadlo pokojne to napíšte v diskusii. Ale vedzte, že je prakticky nemožné zistiť, čo všetko sme stratili, o čo všetko sme prišli.

 

Politici napomáhajú nelegálnej imigrácii, porušujú zvláštnu smernicu EU!

19.06.2015

32002L0090 Úradný vestník L 328 , 05/12/2002 S. 0017 – 0018 Smernica Rady z 28. novembra 2002, ktorá definuje napomáhanie neoprávneného vstupu, tranzitu a bydlisku (2002/90/ES)

2. pilier a problém demografie

23.05.2015

Hovorím Vám, slovenskí analytici, politici a niektoré médiá mi nahnali strach po tom ako prišla Sociálna poisťovňa s novým letákom o 2. pilieri. Začínam sa báť môjho dôchodkového veku viac ako príchodu mimozemšťanov :D. Niet divu. Ako na Slovensku, tak aj vo svete sa zastaví technologický pokrok a na môj dôchodok nebude mať kto drieť. O 30 rokov nás bude menej a bude [...]

Nikdy som si nemyslel, že napíšem tento článok

15.06.2013

Viete či neviete, veríte, alebo nie, ale poznáme sa už niekoľko piatkov, tak ste si zrejme všimli, že ja byrokratov a hlavne časť z nich titulujúcich sa honorom politici príliš nemusím. Toto mám spoločné s takmer všetkými snáď len na jednu výnimku. Niektorí z vás nemusia modrých, niektorí oranžových, niektorí červených, iní bordových, či zelených. Ja [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

krija

For all we ought to have thought... Za všetko na čo myslieť sme mali... and have not thought, a nemysleli, all we ought to have said... všetko, čo sme mali povedať... and have not said, a nepovedali, all we ought to have done... všetko, čo sme mali urobiť... and have not done... a neurobili...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 1064876x
Priemerná čítanosť článkov: 4953x

Autor blogu

Odkazy