Založ si blog

Mikloš šetrí, s pravdou!

Áno, Ivan Mikloš aj so svojim neoliberálnym ansámblom s pravdou šetria a to už dlhé roky, dokonca viac ako 20 rokov. Bolo to práve v roku 1989 keď sme nastúpili na rozbehnutý vlak, kde boli rušňovodičmi Ronald Reagan a Margaret Thatcherová (MT). Obaja inšpirovaní hlavne Friedrichom von Hayekom, čo by ešte nebola chyba, keby ho aspoň chápali. Spustili vlnu deregulácii, privatizácie štátneho majetku, znižovania daní, podotýkam, že hlavne najbohatším. A o to ide, Tí najbohatší nie sú najmúdrejšími, nie sú ani najodvážnejšími, nie sú ani najschopnejšími, lebo 99% z nich začalo svoj biznis podvodom, ba dokonca krádežou. Bill Gates okradol Steva Jobsa, Steve Jobs okradol firmu Xerox atď. Ale načo chodiť do Ameriky? Však my si vystačíme aj tu na Slovensku. Takí Vajdovci, Tkáčovci, Hoffmanovci, Jakabovičovci, Široký a ďalší… Ak uvalíme vyššie dane na majetok, alebo zisk týchto zlodejov, tak sa vôbec nič nestane, to by sa iba časť nášho bývalého spoločného majetku vrátila späť slovenským občanom. Mám minimálne 15 dôvodov, prečo by som ich zisk zdanil 90% sadzbou dane. Poďme na ne.

1. Táto daň by zabezpečila, že títo zlodeji by sa museli orientovať na investovanie do tých odvetví, kde je možné uvažovať o zisku iba v dlhodobom horizonte, už by nezáležalo na tom, že kto mal koľko šťastia, alebo lobingových skúseností, ktoré pred časom schvaľovala aj naša dnešná údajná premiérka. Prešlo by sa k plánovaniu miesto krátkodobých machinácii a špekulatívnemu umiestňovaniu peňažných zdrojov na akciových trhoch.

2. Posilnila by sa závislosť medzi jednotlivými podnikmi a obcami v ich okolí.

3. Poklesla by „daňová“ kriminalita. Dnes a dlhé roky predtým nám naša elita (politici a vraj analytici) tvrdili, že čím nižšie dane, tým je nižšia motivácia krátiť dane. Pozrime sa na to, ale z iného uhľa pohľadu. Je to práve vysoká daň uvalená na skupinu špekulantov z horných poschodí tejto zbojníckej pyramídy, ktorá motivuje k tomu, aby nekradli, neklamali a nepodvádzali. Však dajme jednu básnickú. Povedzme toľko pretriasané mýto. Kto by išiel do tendra ak by vedel, že 90% zo zisku vráti na daniach späť štátu? Iba seriózny podnikateľ, žiadny zlodej typu vyššie menovaných.

4. Toto sa musí uskutočniť v kombinácii so škrtmi na vojenské výdavky. Aj v tomto smere sme nasadli na vyššie spomínaný vlak dvoch menovaných osôb zo svetovej politiky z nedávnej minulosti. Vtedy tu bol strašiak vo forme Sovietskeho zväzu a dnes tu je „terorizmus“ – neviditeľný a nepolapiteľný nepriateľ. Abnormálne výdaje do tejto sféry ekonomiky nás ukracujú o mnoho prostriedkov, ktoré by sme mohli využiť oveľa lepšie.

5. V náväznosti na bod 2, naakumulované prostriedky by spôsobili obrovský boom vo forme investovania do skvalitňovania infraštruktúry, budovania nových bytov, škôl, výstavby nových energetických zdrojov a zvyšovania ich účinnosti, rýchlejších komunikačných sietí, skvalitneniu, zmodernizovaniu tranzitných systémov, to všetko by viedlo k prosperite nás všetkých a nie len 1% populácie, ktoré vlastní 80% celosvetového bohatstva a nie investovať do primitívnych médií ala JOJ, ktoré ľuďom gumujú mozgy.

6. Skvalitňovanie výučby na všetkých stupňoch našich škôl, ktoré by malo za následok zvýšenie miery našej konkurencie voči zahraničiu. Dnes by tu nematurovala vláda nad tým, že či sa majú deti začať učiť po anglicky od 6, alebo od 8 rokov, keď žiaľ nemáme dostatok kvalitných učiteľov v tejto oblasti. Mali by sme peniaze na angažovanie dokonca aj zahraničných učiteľov.

7. Vyššie dane majú za následok vyšší rast HDP. HDP rastie rýchlejšie ak majú bohatí zlodeji vyššie dane. Neveríte? Tento graf (za USA) to dokonale potvrdzuje (Ale toto vyžaduje doplňujúce informácie, čítaj nižšie).

8. Vyššie dane majú za následok vyššie príjmy pre štát. Toto ale nie je hlavná výhoda. Tou je cirkulácia peňazí, ktorej sa prestala v posledných dekádach venovať výraznejšia pozornosť, pričom to je jeden z hlavných indikátorov fungovania ekonomiky, samozrejme, že nie pre dnešných samozvaných analytikov. Vládne výdavky majú za následok to, že z vrcholu tej pyramídy sa peniaze vracajú späť do spodných poschodí hospodárstva, teda späť do výrobných sfér ekonomiky ku ktorým sa následne pripájajú rôzni poskytovatelia služieb. To má za následok posilňovanie strednej vrstvy, jej rozširovanie.  Áno poviete si, že na úkor najbohatších, a ja sa pýtam no a čo? Však sú tam na tom vrchole iba zlodeji a špekulanti. Spýtajte sa majiteľa ktorejkoľvek firmy, že čo si želá najviac! Viete čo Vám 95% z nich odpovie? „Čo najviac zákazníkov!“ A ešte niečo. Viete koľko análnych otvorov majú tí bohatí zlodeji? Jeden, presne tak ako Vy, alebo ja.

Objem peňažnej zásoby sa zvyšuje,

ale zlodeji radšej pumpujú peniaze na akciové trhy, ako do reálnej ekonomiky.

9. Vysoké dane chránia pracujúcich ľudí. Pohon na zamestnancov začal v tom istom čase ako MT spustila vo Veľkej Británii svoju neoliberálnu deformu- nezdaňovanie bohatých zlodejov. Tlak na nízke mzdy (pozor nie v porovnaní s nami), na dlhšiu pracovnú dobu, na zdecimovanie odborov a následný tlak „všetko kupovať na dlh, na leasing.“ Nezdaňovanie bohatých zlodejov má za následok rast zadlžovania sa a to nielen vlády, ale hlavne strednej triedy, ktorá je pomaly likvidovaná ako rakovinou oslabená bunka.

10. Samoprerozdeľovanie bohatstva sa neosvedčilo. Akumulovanie bohatstva v rukách spomínaného 1%, ktoré sa absolútne odmieta s kýmkoľvek rozdeliť, snáď s výnimkou keď lobujú u reprezentantov korporácií – u politikov. Vysoká sadzba dane znižuje možnosť koncentrácie bohatstva v rukách najbohatších zlodejov. Riadené a kontrolované prerozdeľovanie je v záujme nás všetkých. Ale modrá zrůda na Slovensku prišla s tým, že len pre seba, len pre bohatých a len pre Cigáňov. Žiaľ na našu škodu s tým expremiér Fico veľa neurobil. Ale musím mu dať tu za pravdu, že prišiel s návrhom zdaniť vyššou sadzbou zahraničné banky, ktoré iba vysávajú krv zo slovenského národa. Dokonca aj údajná premiérka chce pivovary zdaňovať podľa veľkosti. Zrazu aj modrým dochádza, že rovná daň je dobrá iba do dobrého počasia? A zrazu im došlo, že na veľkosti záleží? 🙂 (Nakoniec to pivári ulobovali u opilcov z KDH.) Prv než sa ohľadom rovnej dane o mňa oprie nejaký modrý na slovo vzatý expert, tak nech si prečíta predtým názor Murraya N. Rothbarda ohľadom tejto formy zdaňovania.

11. Koncentrácia bohatstva v rukách zopár ľudí má za následok tak politickú ako aj ekonomickú nestabilitu. Všimli ste si to, ako sa hádajú v parlamente, ako sa tam fackujú? Ako sa my hádame doma, s priateľmi, dokonca aj na internetových diskusiách, teda hlavne tam? Prečo? Však nikto nemusí platiť vyššie dane, dokonca by som to nepožadoval ani od výrobných podnikov ako VW, KIA, PSA, USSteel, Samsung, Foxconn (bývalé Sony v Nitre)… Ale prečo nepumpnúť banky, vyššie spomínaných špekulantov? Prečo nepumpnúť SPP? Ukradneš milión a si zlodej, okradneš milión ľudí o jedno euro a si „podnikateľ“. Tento dnešný stav ako sami vidíte vedie k demonštráciám, ku štrajkom a dokonca k tvrdým stretom so zástupcami a ochrancami tohto marazmu – policajtmi. A to nemusí byť konečná. Môže prísť rad na rast extrémnych ideológií, dokonca k povstaniu. A tomu sme už dnes svedkami v mnohých krajinách. Aj u nás si už Cigáni brúsia na majoritu ceruzky :-(.

12. Zvýšenie sadzieb na úroveň 90% zlodejom a špekulantom zvýši našu vieru v skutočnú demokraciu, spravodlivosť a budeme si znova rovnejší. Bohatí zlodeji a špekulanti vo svojich rukách nemajú dnes koncentrované iba bohatstvo, ale aj moc. Toto sa musí zmeniť.

13. Posilní sa vláda ľudu, teda vláda nás všetkých čo sme tvrdo pracovali, čo sme sa tvrdo učili, čo sme obetovali čas nielen sebe, svojim rodinám, ale celej spoločnosti, celému národu. Iba zdravý národ môže prispieť k zdravej celosvetovej spoločnosti. Lebo vláda ľudu bude mať dostatok prostriedkov, aby si vynútila iba dobré zákony a dodržiavanie týchto zákonov, zákony, ktoré budú chrániť naše spoločné dedičstvo, túto nádhernú zem v srdci Európy, náš spoločný majetok, našu kultúru a aby sme sa spoločne podieľali na jeho zveľaďovaní. Aby sme sa nemuseli hanbiť pred nikým kto sem príde.

14. A nie na úplný záver. Nesmiem zabudnúť na to, že vyššia úroveň zdaňovania príjmov, ziskov týchto špekulantov by zvýšilo aj úroveň starostlivosti našich najzraniteľnejších skupín obyvateľstva. Tými sú telesne a mentálne postihnutí, dôchodcovia (tých 2. pilier nespasí, ten nás ženie do záhuby), ale aj deti, na ktoré by sme mohli dostávať vyššie materské, alebo rodinné prídavky, prípadne aj nezamestnaných.

15. Všetky neduhy fungovania súčasného ekonomického systému odhalila v plnej nahote až táto kríza. Nasledujúca tabuľka z dielne OECD zobrazuje daňové zaťaženie v mnohých významných ekonomikách ako pomer k ich HDP. Sociálne štáty majú daňové zaťaženie približujúce sa 50% ich ekonomík a dynamika ich rastu dlhov nie je taká dramatická ako v prípade tých krajín, kde sa vďaka modrým reformátorom ocitlo aj Slovensko. Tieto krajiny čelia drastickým schodkom verejných financií po poklese HDP, ale aj vďaka starnutiu populácie a nezmyselným riešeniam vo forme primitívneho kapitalizačného piliera. Že na túto službu ešte primitívnejším korporáciám honosiacimi sa titulom DSS sa skladajú daňoví poplatníci mnohými miliardami bývalých korún ročne vo forme rastúcich daní vyberaných hlavne od strednej vrstvy a tých najchudobnejších, formou úrokov na dlhy, ktoré v mene zachovania tejto primitívnej formy zbohatnutia, kde manažéri majú platy rádovo v desiatkach tisíc eur mesačne, robia naši politici.

Zdroj: http://spw.blog.sme.sk


Nezdaňuješ zlodejov a špekulantov, tak ti rastie dlh (bodka)

16. Vysvetlenie k bodu 7. Niekoľkým z Vás možno hovorí niečo Lafferova krivka (LaC). Komu nie, tak nech klikne sem, alebo nech použije Wikipediu. Nejde mi o to, vyvrátiť tento model, to by bola „samovražda“, ale analytici zabúdajú na ešte jeden a ani zďaleka nie kozmetický faktor, ktorý má zásadný vplyv na výber daní. Tým je základná úroková miera. Dokonale to potvrdzuje práve obdobie prezidentovania Ronalda Reagana.

Tá postupne klesala, čo malo za následok drastický rast peňažnej zásoby, čo dokumentuje aj graf vyššie o stave peňažnej zásoby. Klesala nezamestnanosť, a kto platí viac daní? Zamestnaný? Alebo nezamestnaný? Kto sa podieľa väčšou mierou na raste HDP? Zamestnaný? Alebo nezamestnaný?

Chybou politikov je to, že nevedia určiť hranicu, že kto už je bohatý a kto ešte nie. Ale prd baraní, vedia to veľmi dobre, len sa boja posúvať hranice a my to tolerujeme.

17.

„Ale načo by som sa o tom rozpisoval, veď to nechcete počuť… Zapnite si radšej televízor, povedia vám, akí ste úžasne zodpovední, keď podporujete Radičovej vládu…“

PhDr. Ľuboš Blaha, PhD

No ešte dobre, že takmer polovica národa nebola voliť a takmer polovica z tých čo voliť boli ešte nepadli na hlavu :-).

Uverejnené pred časom na mojom blogu: krija.wordpress.com

Politici napomáhajú nelegálnej imigrácii, porušujú zvláštnu smernicu EU!

19.06.2015

32002L0090 Úradný vestník L 328 , 05/12/2002 S. 0017 – 0018 Smernica Rady z 28. novembra 2002, ktorá definuje napomáhanie neoprávneného vstupu, tranzitu a bydlisku (2002/90/ES)

2. pilier a problém demografie

23.05.2015

Hovorím Vám, slovenskí analytici, politici a niektoré médiá mi nahnali strach po tom ako prišla Sociálna poisťovňa s novým letákom o 2. pilieri. Začínam sa báť môjho dôchodkového veku viac ako príchodu mimozemšťanov :D. Niet divu. Ako na Slovensku, tak aj vo svete sa zastaví technologický pokrok a na môj dôchodok nebude mať kto drieť. O 30 rokov nás bude menej a bude [...]

Nikdy som si nemyslel, že napíšem tento článok

15.06.2013

Viete či neviete, veríte, alebo nie, ale poznáme sa už niekoľko piatkov, tak ste si zrejme všimli, že ja byrokratov a hlavne časť z nich titulujúcich sa honorom politici príliš nemusím. Toto mám spoločné s takmer všetkými snáď len na jednu výnimku. Niektorí z vás nemusia modrých, niektorí oranžových, niektorí červených, iní bordových, či zelených. Ja [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

krija

For all we ought to have thought... Za všetko na čo myslieť sme mali... and have not thought, a nemysleli, all we ought to have said... všetko, čo sme mali povedať... and have not said, a nepovedali, all we ought to have done... všetko, čo sme mali urobiť... and have not done... a neurobili...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 1062859x
Priemerná čítanosť článkov: 4944x

Autor blogu

Odkazy