Založ si blog

Sulíkove referendum.

Hneď na úvod treba napísať, že to referendum je ako lečo. Nielen kvôli tomu, že máme 18.9.2010 vyjadriť svoj názor k šiestim na prvý pohľad navzájom nesúvisiacich otázkach, ale preto, že na Slovensku sa na jeho adresu už vyjadrili od prezidenta Gašparoviča cez premiérku Radičovú, podpredsedu parlamentu Fica, predsedu NR SR Sulíka už asi všetci a každý do hrnca pridal jednu z ingrediencií. Moji priatelia a známi už môj názor naň poznajú, takže je asi najvyšší čas s ním oboznámiť aj Vás. Samozrejme len ak máte záujem ho poznať. Však termín tohto ťažkého pôrodu sa neúprosne blíži. Pokúsim sa dať tomuto leču príchuť, ktorú musí mať, teda takú, aby Vás presvedčila sa referenda zúčastniť.

To, ale musíme najprv upriamiť pozornosť na fakty, ktoré sa výsledkov referenda priamo týkajú. Tieto získame z Ústavy SR. Prezident Gašparovič na jeho adresu povedal, že pre poslancov nie sú výsledky záväzné, lebo Tí sa rozhodujú podľa svojho svedomia a presvedčenia. Súlik požiadal o vyjadrenie niekoľkých „expertov“ to naozaj musím dať do úvodzoviek, lebo traja citovaní páni na Sulíkovej webstránke k tomuto referendu asi našu Ústavu ani nečítali! Všetci traja sa odvolávajú na Čl. 98 Ústavy SR kde sa píše, citujem:

(2) Návrhy prijaté v referende vyhlási Národná rada Slovenskej republiky rovnako ako zákon.

Pre mňa osobne je úplne nepochopiteľné, že to môžu takto Bohorovne tvrdiť. Odhliadnuc od slov prezidenta Gašparoviča si môžeme odcitovať hneď niekoľko článkov Ústavy SR, ktoré vyvracajú tvrdenia troch „expertov“ na ústavné právo SR. Pre poriadok, hneď ako prvý, ale uvediem článok o ktorý prezident opiera svoje tvrdenie:

Čl. 73

(2) Poslanci sú zástupcovia občanov. Mandát vykonávajú osobne podľa svojho svedomia a presvedčenia…

Lenže táto veta má ešte pokračovanie, ktoré nie je o nič menej zaujímavé, ako časť pred ňou:

…a nie sú viazaní príkazmi.

Ústavným „expertom“ by sa asi málilo, tak pokračujme ďalej:

Čl. 72

Národná rada Slovenskej republiky je jediným ústavodarným a zákonodarným orgánom Slovenskej republiky.

Záver si môžete urobiť sami. Ja ho už mám. „Experti“ si asi myslia, že NR SR je iba budova. Omyl páni, nie je. Sú to „ľudia“ žiaľ aj toto musím dať do úvodzoviek. Nemôžeme im nič prikázať a už vôbec nie to, aby vyhlasovali zákony, ktoré pochádzajú od radových občanov tejto republiky, ktorí nemajú na rozdiel od poslancov NR SR ústavodarnú a zákonodarnú moc.

Teraz sa postupne vyjadrím k jednotlivým bodom, otázkam referenda. Pokec k nim má aj Sulík na svojej stránke.

  • ZRUŠENIE KONCESIONÁRSKYCH POPLATKOV

Tu som viac menej proti. Sulík mieša paradajky s paprikami. Najprv sa vyjadrí; „Určite chceme zrušiť koncesionárske poplatky, ale medzičasom by neuškodilo zrušiť celú STV.“ Neskôr, „Nechceme zrušiť STV a ani SRo. Chceme iba, aby politici našli vhodnejší spôsob financovania týchto inštitúcií.“ Ja tvrdím, že celé financovanie STV a SRo by sa zrušením koncesionárskych poplatkov zneprehľadnilo. Tlačili by sa do nich peniaze zo štátneho rozpočtu a všetci vieme, že ako to v tomto prípade chodí. Takto každá rodina vie, že ročne dala 12*140 Sk. Ak by STV a SRo fungovali iba z príjmu z reklám a z predaja vysielacích práv, tak by som so zrušením kon. poplatkov súhlasil aj ja. Ešte básnická: Čo povinné zmluvné poistenie motorových vozidiel? Čo 2. pilier? Čo priklepnutie možnosti odlievať zisk do Holandska v prípade zdravotných poisťovní? Atď.?

  • OBMEDZENIE POSLANECKEJ IMUNITY

Tu nie je o čom.

  • ZNÍŽENIE POČTU POSLANCOV

Tak ako k ostatným aj k tomuto bodu má Súlik na stránke viac informácií.

„Veľakrát sú z nich len hlasovacie figúrky a aspoň ušetríme na platoch, asistentoch, kanceláriách, notebookoch. Nemajte obavu, že možno budú musieť o niečo viac robiť. Minulý rok mali len 90 pracovných dní a tento rok si naplánovali iba 78.“

Úprimne povedané ja by som ich asi vyhodil všetkých. „Mnoho poslancov vykonáva tzv. Imperatívny mandát. Okrem hlasovania podľa príkazu zo straníckej centrály nerobia v podstate nič.“ Ale troška korenia pridáme. Riško a z ktorej to straníckej centrály prišlo ono pamätné „Riško, drž balónik a čakaj!“?

  • STANOVENIE MAXIMÁLNEJ CENY VLÁDNYCH LIMUZÍN

Snáď by som tú sumu ešte okresal.

  • VOĽBY CEZ INTERNET

„Je leto, píše sa rok 1990. Zmanipulované voľby, nazývané aj demokratické, dopadli podľa vopred pripravovaného scenára, poslanci si odhlasovali platy niekoľkokrát presahujúce svojou výškou mzdu priemerného občana nášho štátu a odobrali sa na “zaslúžené“ parlamentné prázdniny.

Horúce leto roku 1990 sa chýli ku koncu… Nezávisle na sebe rozoberá situáciu v ČSFR autor nasledujúcich riadkov, i ja. Článok “Nežná revolúcia z druhej strany alebo študenti, vyhrali ste“, uverejnený v čísle 49/90 nezávislého týždenníka ZMENA ma zaraďuje do kategórie novinárskych kacírov. Po vyjdení skrátenej verzie analýzy M. Dolejšího v denníku STŘEDOČESKÝ EXPRES sme sa obaja stali fašistami (tuším najväčšími na svete a na okolí). Pán prezident Havel je z nás zhnusený..

Pán prezident však dobre vie, že nie náhodou sa scenár Klausovej “ekonomickej reformy“ tak veľmi podobá pravidlám, určeným Medzinárodným menovým fondom. Vie, že nie náhodou chce ožobráčiť naše národy. Lebo 42 rokov trvajúci totalitný komunistický režim vychoval vlastne z našich ľudí veľké dospelé deti, ktoré boli zvyknuté robiť len to, čo sa im prikázalo, a preto väčšina z nich si nedokáže poradiť s osobnou slobodou.

Posúďte, vážení čitatelia, sami silu autorových slov a zamyslite sa nad nimi. No nielen to. Snažte sa najmä poučiť sa z nich a vyvodiť pre seba ten správny záver. Snažte sa rozmýšľať samostatne a slobodne…“

Eva Petrášová

Keď sa dajú zmanipulovať voľby vykonané klasicky, tak Vám asi nebude vadiť ani to, že ich niekto zmanipuluje cez internet. Aspoň ušetríte tých pár krokov k volebným miestnostiam, a odvolíte doma. Alebo niekto chce, aby Ste boli stále doma?

  • ZMENA V TLAČOVOM ZÁKONE

Ak obmedzíte u poslanca jeho imunitu, tým ho prakticky až na výnimku toho, že to je verejný činiteľ, a že žije z našich daní, teda tak, akoby sedel pri raňajkách, obede, večeri pri Vašom stole, pričom dúfate, že Vás nenahradil aj vo Vašej posteli 🙂 tak ho degradujete na obyčajného smrteľníka. Potom teda ak chce Sulík zmenu v tlačovom zákone, ktorá sa má dotýkať iba politikov, tak tento 6. bod je v rozpore s bodom 2. Politici by mali menšie práva ako radový občan, čo je opäť v rozpore aj so samotnou Ústavou.

Sami Ste sa mohli presvedčiť, že to s tým referendom nie je jednoduché. Ale prečo to píšem? Je po voľbách a hodili nás cez palubu. Nebudem teraz nič linkovať a uvádzať k nasledovným riadkom zdroje, ale už sa v médiách neozývajú hlasy o tom, že ako idú politici šetriť na sebe, ako si zoberú 10% zo svojej mzdy atď. Mali Ste možnosť sa dokonca sami presvedčiť o tom, ako tvrdili, že referendum je zbytočné, že nepríde k urnám dostatok oprávnených „referendistov“ … Nie je to iba Radičová, ale okrem strany SaS nie je pre referendum podpora ani u jednej z parlamentných strán. Veľké šance tomuto referendu nedávajú ani analytici a pochlebovači z mimovládneho sektora (Kusý, Mesežnikov). Preto by som Vás týmto chcel požiadať, vyzvať, poprosiť, aby sme spolu rozohrali s týmito darmožráčmi jednu veľkú hru. Už nie ako modrí a červení, ale ako Slováci – všetci spolu.

Dá sa povedať, že na Slovensku nebolo úspešne referendum až na tú jednu výnimku pre vstup do EÚ. Zakaždým sme sa nechali ovplyvniť (nikto nechcel privatizovať strategické podniky…). Referendum teda bude zbytočné iba ak nás tam nebude 50,01%. Však zvážte už len to ako by Ste Vy vyhodili peniaze zo svojich peňaženiek za niečo, čo pre Vás neprinesie žiadny úžitok. Ak sa referenda nezúčastníte, to ešte neznamená, že za neho zo svojich daní nezaplatíte.

Už som spomenul, politici na sebe nechcú šetriť, uvažujú nad zvýšením DPH (toto im navrhujú aj ekonomickí analfabeti = odvodené od slova analytici), spotrebných daní, na budúci rok možno pôjdu hore ceny energií…, aby mohli rozhadzovať ako Fico, Dzurinda, Mečiar, Moravčík, Čarnogurský pred nimi. Bohatí nás zadlžili a chudobní majú splácať dlhy? Oni sú asi fakt už na palicu?! Siahajú nám na peniaze. Siahnime aj my na tie „ich“ – tiež do úvodzoviek, lebo to nie sú ich peniaze, ale naše!

Po tých neúspešných referendách ak príde jedno úspešné, tak si Tí babráci hore budú myslieť, že tu je po 20-tich rokoch opäť revolúcia, pričom z našej strany by to bola iba SATISFAKCIA!

Verní sebe, Svorne napred! Nie, nebojte sa, nie podľa Dr. Jozefa Tisa, ale podľa Vás. Najprv musíte nakresliť kruh okolo seba, svojej rodiny, svojich najbližších, priateľov…až potom tam ďaleko ďaleko vzadu nakreslite kruh okolo darmožráča seba titulujúceho sa ako politik. A pôjdeme svorne napred, uvidíte. Dajme im spolu najavo, že SME stále tu, a že SME tu neboli iba 12.6.2010!

Politici napomáhajú nelegálnej imigrácii, porušujú zvláštnu smernicu EU!

19.06.2015

32002L0090 Úradný vestník L 328 , 05/12/2002 S. 0017 – 0018 Smernica Rady z 28. novembra 2002, ktorá definuje napomáhanie neoprávneného vstupu, tranzitu a bydlisku (2002/90/ES)

2. pilier a problém demografie

23.05.2015

Hovorím Vám, slovenskí analytici, politici a niektoré médiá mi nahnali strach po tom ako prišla Sociálna poisťovňa s novým letákom o 2. pilieri. Začínam sa báť môjho dôchodkového veku viac ako príchodu mimozemšťanov :D. Niet divu. Ako na Slovensku, tak aj vo svete sa zastaví technologický pokrok a na môj dôchodok nebude mať kto drieť. O 30 rokov nás bude menej a bude [...]

Nikdy som si nemyslel, že napíšem tento článok

15.06.2013

Viete či neviete, veríte, alebo nie, ale poznáme sa už niekoľko piatkov, tak ste si zrejme všimli, že ja byrokratov a hlavne časť z nich titulujúcich sa honorom politici príliš nemusím. Toto mám spoločné s takmer všetkými snáď len na jednu výnimku. Niektorí z vás nemusia modrých, niektorí oranžových, niektorí červených, iní bordových, či zelených. Ja [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

krija

For all we ought to have thought... Za všetko na čo myslieť sme mali... and have not thought, a nemysleli, all we ought to have said... všetko, čo sme mali povedať... and have not said, a nepovedali, all we ought to have done... všetko, čo sme mali urobiť... and have not done... a neurobili...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 1065213x
Priemerná čítanosť článkov: 4954x

Autor blogu

Odkazy