Založ si blog

O Miklošovej írskej ceste do Grécka.

Odpichnime to citátom jedného z najuznávanejších ekonómov v histórii ľudstva:

„Tak dlho, kým sa bude nepretržite meniť množstvo peňazí v obehu, nemôžeme sa zbaviť hospodárskych výkyvov. Obzvlášť platí, že každá menová politika, ktorá si kladie za cieľ stabilizovať hodnotu peňazí, a preto sa pri každom náraste výroby uchyľuje k nárastu ich ponuky, musí spôsobovať presne tie výkyvy hospodárstva, ktorým chce zabrániť.“

Friedrich August von Hayek

Profits, Interests, and Investment and Other Essays on the Theory of Industrial Fluctuations

Mení sa množstvo peňazí v obehu v Slovenskej republike po tom ako sem príde zahraničný investor? Odpoveď znie samozrejme áno. Rast množstva peňazí v obehu rakúska ekonomická škola nazýva termínom inflácia. Tento rast množstva peňazí v obehu má za následok rast cien. Aké to má dôsledky sa pokúsim opísať v nasledovných bodoch:

1. Zahraničná investícia je prírastkom nového množstva peňazí do peňažného obehu Slovenskej republiky.

2. Klesá v Slovenskej republike nezamestnanosť.

3. Za mzdu sa dá kúpiť viac ako z podpory, alebo zo sociálnych dávok.

4. Zamestnaný človek sa dostáva ľahšie k úveru ako nezamestnaný, alebo sociálne odkázaný.

5. Stúpa dopyt po tovaroch a službách, stúpa spotreba čo vytvára tlak na rast cien.

6. Mainstreamová ekonómia začne hovoriť o prehrievaní ekonomiky (ak je ochotná to priznať, lebo v zásade tvrdí, že zahraničná investícia je dobrá investícia).

7. Zvýšená konkurencia má za následok doslova likvidáciu domácich slovenských výrobcov.

8. Môže stúpnuť nezamestnanosť, alebo skrachovaní slovenskí výrobcovia sa zamestnajú u zahraničného investora, ktorý ich predtým zničil.

9. Vďaka frakčnému rezervnému bankovníctvu sú každým ďalším úverom vytvárané ďalšie nové peniaze.

10. Pri 2% rezervách je z investície zahraničného investora takto vytvorených nových peňazí až 50 násobne viac ako bola pôvodná investícia.

11. Ceny rastú tak závratným tempom, že bez úveru nedokáže pracujúci človek pokryť jednu zo základných potrieb, ktorou je bezpochyby bývanie.

12. Rast cien vytvára tlak na rast miezd.

13. Nízke mzdy a nízke dane sú dvoma základnými podmienkami pre príchod zahraničných investorov.

14. Rast miezd spôsobený infláciou nás pripravuje o konkurenčnú výhodu.

15. Zostáva teda prakticky jediná možnosť ako nestratiť zahraničného investora. Znižovať mu dane.

16. To, ale znamená zvyšovanie daní na strane spotreby, hlavne spotreby obyvateľov (DPH, spotrebné dane).

17. Spotreba sa znižuje, rodiny prechádzajú na tzv. záchovný režim.

18. Štát na daniach vyberá nedostatočné množstvo peňazí na to, aby dokázal pokryť v plnom rozsahu ním poskytované služby.

19. Zadlžuje sa a to prevažne v zahraničí, lebo tam smeruje okrem produkcie aj zisk, dividendy a to nielen zo Slovenskej republiky.

20. Odliv peňazí vo forme zisku a dividend do zahraničia má za následok opäť zmenu množstva peňazí v obehu. Množstvo peňazí v obehu klesá.

21. Pokračujúce zadlžovanie hlavne zo zahraničných zdrojov je nutné na vyrovnanie poklesu množstva peňazí v obehu spôsobené faktormi

– odlivom peňazí do zahraničia (zisk, dividendy)

– zníženou spotrebou obyvateľstva

– spomalením dopytu po úveroch

22. Lacná produkcia pochádzajúca zo Slovenska umožňuje domovskej krajine zahraničného investora poskytovať svojim spoluobčanom svoje výrobky stále lacno, čo v domovskej krajine nespôsobuje tlak na rast cien (samozrejme do určitého času) pri ich aj tak vysokých platoch a to aj za predpokladu, že zahraničný investor neinvestoval „doma“, čo mohlo mať za následok rast nezamestnanosti, alebo nebol zaznamenaný jej pokles.

23. Ak ale naše mzdy vďaka inflácii rastú príliš rýchlo tak sa zahraničný investor presúva o dům dál.

24. Sme zadlžení, my sme sa zadlžili, naša vláda nás zadlžila, prichádzame o prácu, banky krachujú, nič nekupujeme a všetko je drahé.

25. Mikloš Vám povie, že do Írska stále prúdia nové investície a to aj napriek kríze. Bodaj by nie, pri prakticky najnižších daniach z príjmu v Európe. No tie astronomické dlhy sú už aj tak nesplatiteľné.

26. Vitajte v Grécku. Je to iba otázka času. 5, 10, 15, alebo 20 rokov…

PS Merkantilizmus nezomrel! Stále žije!

Politici napomáhajú nelegálnej imigrácii, porušujú zvláštnu smernicu EU!

19.06.2015

32002L0090 Úradný vestník L 328 , 05/12/2002 S. 0017 – 0018 Smernica Rady z 28. novembra 2002, ktorá definuje napomáhanie neoprávneného vstupu, tranzitu a bydlisku (2002/90/ES)

2. pilier a problém demografie

23.05.2015

Hovorím Vám, slovenskí analytici, politici a niektoré médiá mi nahnali strach po tom ako prišla Sociálna poisťovňa s novým letákom o 2. pilieri. Začínam sa báť môjho dôchodkového veku viac ako príchodu mimozemšťanov :D. Niet divu. Ako na Slovensku, tak aj vo svete sa zastaví technologický pokrok a na môj dôchodok nebude mať kto drieť. O 30 rokov nás bude menej a bude [...]

Nikdy som si nemyslel, že napíšem tento článok

15.06.2013

Viete či neviete, veríte, alebo nie, ale poznáme sa už niekoľko piatkov, tak ste si zrejme všimli, že ja byrokratov a hlavne časť z nich titulujúcich sa honorom politici príliš nemusím. Toto mám spoločné s takmer všetkými snáď len na jednu výnimku. Niektorí z vás nemusia modrých, niektorí oranžových, niektorí červených, iní bordových, či zelených. Ja [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

krija

For all we ought to have thought... Za všetko na čo myslieť sme mali... and have not thought, a nemysleli, all we ought to have said... všetko, čo sme mali povedať... and have not said, a nepovedali, all we ought to have done... všetko, čo sme mali urobiť... and have not done... a neurobili...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 1061614x
Priemerná čítanosť článkov: 4938x

Autor blogu

Odkazy