Založ si blog

Yes, We Can. No! They Can. We Must!

Prvá veta titulku je známa predvolebná fráza súčasného prezidenta USA Baracka Obamu. Druhou vetou som ju takpovediac postavil z hlavy na nohy. Naozaj, oni môžu. No dnes sa nechcem zaoberať prezidentom USA, ale na jeho obľúbenom slogane sa pokúsim demonštrovať situáciu a stav v ktorom sa v súčasnosti nachádza naša spoločnosť, tá malá slovenská. Pred takmer dvoma tisíckami rokov povedal rímsky básnik Juvenal slávnu no viac menej neznámu vetu:

„Quis custodiet ipsos custodes?“

Preklad do slovenčiny bude znieť zhruba nasledovne:

„Kto stráži strážcov samotných?“

V čase keď cca polovica obyvateľov Slovenskej republiky pravdepodobne definitívne rezignovala na akékoľvek zlepšenie v spravovaní vecí verejných je položenie si tejto otázky, ale hlavne odpovedanie na ňu myslím jednou z priorít nás všetkých. Pardon, určite nie všetkých, lebo to čo sa chystám napísať sa určite nebude páčiť všetkým z 5 429 763 občanov Slovenskej republiky.

Už takmer rok sme svedkami floskúl v podaní súčasnej vlády o šetrení, o znižovaní deficitu štátneho rozpočtu, o znižovaní nášho zadlženia a o znižovaní miezd našich „strážcov“.

„Strážcovia“ nemajú problém zvyšovaním daní a odvodov znižovať naše mzdy, nemajú problém znížiť mzdy „Harabínovým“ sudcom o 10% pričom oni po rozmrazení svojich platov budú mať vyššie mzdy už v budúcom roku. Je to prakticky jediná sféra v spoločnosti kde samotný zamestnanec rozhoduje o výške svojej mzdy. Všade inde musí dôjsť k dohode medzi zamestnávateľom a samotným zamestnancom. Bol za vami ako za zamestnávateľom týchto neschopných poskokov niektorí z nich a spýtal sa Vás, že za koľko bude vykonávať túto prácu, toto poslanie?

V demokracii a v republike to musíme byť my kto nesmie rezignovať a to ani za veľmi nepriaznivých skutočností, musíme to byť my kto bude strážiť strážcov. Je očividné aj zo zákona o štátnom rozpočte na rok 2011, že oni nielenže nevedia znížiť svoje mzdy, ale nevedia ani šetriť. My im môžeme na základe našej Ústavy ukázať ako sa znižujú mzdy a tým pádom aj šetrí.

Tým inštrumentom je na Slovensku tak nepopulárne referendum.

Druhý oddiel
REFERENDUM

Čl.93

(3) Predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet.

Ja navrhujem ako jeden zo zamestnávateľov dvojnásobok priemernej hrubej mzdy v Prešovskom kraji! Prezidentovi, vláde, poslancom, ich poskokom typu štátnych tajomníkov, asistentom, hovorcom, ďalej primátorom, starostom, šéfom VÚC a samozrejme roztrhlo by ma, keby som nespomenul neschopného šéfa policajtov Spišiaka, alebo takú Rossovú s viac ako 8 100 Eurami mesačne…(doplňte ak som na niekoho zabudol).

Potom by mohla zaznieť z našich úst aj na Slovensku v istých kruhoch populárna veta:

„Nepáči sa Ti? Môžeš ísť!“

Som len 1/5 429 763 tohto národa. Viem, že my musíme byť strážcovia strážcov, my sa nimi musíme stať. Musíme byť viac ako 1/5 429 763. Nie ja, ale my!

Politici napomáhajú nelegálnej imigrácii, porušujú zvláštnu smernicu EU!

19.06.2015

32002L0090 Úradný vestník L 328 , 05/12/2002 S. 0017 – 0018 Smernica Rady z 28. novembra 2002, ktorá definuje napomáhanie neoprávneného vstupu, tranzitu a bydlisku (2002/90/ES)

2. pilier a problém demografie

23.05.2015

Hovorím Vám, slovenskí analytici, politici a niektoré médiá mi nahnali strach po tom ako prišla Sociálna poisťovňa s novým letákom o 2. pilieri. Začínam sa báť môjho dôchodkového veku viac ako príchodu mimozemšťanov :D. Niet divu. Ako na Slovensku, tak aj vo svete sa zastaví technologický pokrok a na môj dôchodok nebude mať kto drieť. O 30 rokov nás bude menej a bude [...]

Nikdy som si nemyslel, že napíšem tento článok

15.06.2013

Viete či neviete, veríte, alebo nie, ale poznáme sa už niekoľko piatkov, tak ste si zrejme všimli, že ja byrokratov a hlavne časť z nich titulujúcich sa honorom politici príliš nemusím. Toto mám spoločné s takmer všetkými snáď len na jednu výnimku. Niektorí z vás nemusia modrých, niektorí oranžových, niektorí červených, iní bordových, či zelených. Ja [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

krija

For all we ought to have thought... Za všetko na čo myslieť sme mali... and have not thought, a nemysleli, all we ought to have said... všetko, čo sme mali povedať... and have not said, a nepovedali, all we ought to have done... všetko, čo sme mali urobiť... and have not done... a neurobili...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 1064744x
Priemerná čítanosť článkov: 4952x

Autor blogu

Odkazy