Založ si blog

O eure pod (mojou) lampou.

Dňa 9. decembra sa zišli u Š. Hríba štyria borci a debatovali na tému, ktorá sa týka nás všetkých, euro. Práve táto relácia bola takmer 3 týždne nedostupná pre užívateľov internetu. Niektorí to už v diskusii pod týmto dielom prirovnali k cenzúre spred roka 1989. No neodznelo tam nič, čo by ľudia zaujímajúci sa o túto problematiku nevedeli. Mňa, ale zaujalo to, čo tam odznieť malo a neodznelo. V podstate mi ide iba o dva body. Prvým je:

Kto vydáva menu, peniaze?

Ivan Mikloš v relácii tvrdí, že štát si uzurpoval právo(moc) tlačiť a vydávať peniaze. Voči tomuto argumentu nikto nič nenamietal. A to je chyba.

Štát je iba zriaďovateľom inštitúcie s názvom centrálna banka. V našom prípade to je nezávislá Národná banka Slovenska (NBS). NBS je právnickou osobou so sídlom v Bratislave a nie je zapísaná do obchodného registra. Kým sme mali možnosť platiť korunami a to myslím aj tie, ktorými sme platili do roku 1989 tak ani na jednej nebolo napísané, že tieto peniaze boli vydané vládou. Na tých „komunistických“ bolo doslova napísané „Bankovka štátnej banky československej“. Na tých slovenských sa to už tak okato nevynímalo, ale aj na nich bolo jasne uvedené „Národná banka Slovenska“. Tu si ich môžete pozrieť v celej ich kráse. Vyrazili by to asi aj na mince, keby na to mali priestor. Možno sa ale niektorí uspokojíte s tým, že na minciach bol nápis Slovenská republika. To sme my všetci a zároveň všetko čo máme. V demokracii je vláda ľudu, ale komu z Vás je umožnené si zopár takých vyraziť?

Tak na čo tu potom vláda je?

„Ak Národ môže vydať dolárový dlhopis, môže vydať dolárovú bankovku. Element, ktorý činí dlhopis dobrým, činí dobrým aj bankovku.(…) Je absurdné tvrdiť, že naša krajina môže vydávať dlhopisy a nemôže vydávať menu. Oba sú prísľuby platby, no jedno vykrmuje požičiavateľa peňazí a druhé pomáha Ľudu. Ak mena vydávaná Ľudom nie je dobrá, potom dlhopisy nie sú taktiež dobré. Je to hrozná situácia, keď sa Vláda, aby zabezpečila národné bohatstvo, musí zadlžiť a podriadiť sa ničivým úrokovým požiadavkám z rúk mužov, ktorí kontrolujú fiktívnu hodnotu zlata.“

Thomas A. Edison

Áno. Vlády nevydávajú peniaze. Vydávajú dlhy a toto právo si dokonca ani neuzurpovali. Viete prečo? Však sa môžete aj Vy slobodne a „dobrovoľne“ zadlžovať. Paráda, demokracia funguje! Môžeme robiť to isté, čo robí naša vláda. Pripustime, že mince a papierové peniaze vydáva naša vláda, ňou zriadená nezávislá právnická osoba NBS. Súčasný monetárny systém z nich v priebehu veľmi krátkej doby dokáže urobiť 10, 20, 50…násobok. Na tomto mieste ale treba priznať, že ak by vlády nevytvorili tieto nezávislé právnické osoby, tak by tento systém nemal šancu takto do nekonečna fungovať. Každej súkromnej komerčnej banke by bezprostredne hrozil bankrot a krach, ak by sa o to čo i len pokúsili.

Prečo vlády legalizujú ba dokonca nielen zákonom, ale aj silou ochraňujú tento chorý systém?

Viacerí v relácii súhlasili s Ivanom Miklošom, že ide o vklady vkladateľov, vklady občanov, vklady voličov. Niekedy nabudúce opíšem, že nie je tomu tak. Dnes sa vráťme do roku 1993. Na mape sveta vznikla dňa 1. januára toho roku nová republika, naša, slovenská. Nebol dôvod v bankovom sektore zriaďovať tento systém jeho fungovania a už vôbec nie po tom, čo do roku 1990 bola mena štátnej banky československej krytá zlatom a inými jej aktívami. Aj to na nich bolo napísané, dnes by ste ten nápis hľadali márne. Znamená to ale iba jedno. Vyššiu moc, vyššiu od tej, ktorá prislúcha našej vláde!

A sme doma, bod druhý: Konšpirátori!

„Každá pravda prechádza tromi fázami. Najprv je zosmiešňovaná, potom násilne potlačovaná a nakoniec prijatá za samozrejmú.”

Arthur Schopenhauer

Nebudem tu rozoberať „5 rodín“ Jozefa Ráža (odznelo v relácii), ale majú 4 páni, alebo ktokoľvek odvahu nazvať aj Murraya N. Rothbarda konšpirátorom? Ak áno, tak nech si najprv prečítajú niekoľko kapitol z knihy tohto pána, ktoré o tom pojednávajú – The Case Against the Fed. V takomto duchu sa vyjadrovali aj na adresu ľudí, ktorí predpovedali túto krízu: Marc Faber, Gerald Celente, Peter Schiff, ja (som skromný) a zopár ďalších. Dokonca sa nám vysmievali…

Komu ale nebude v tomto roku do smiechu?

Zasaďme toto všetko do obrazu, ktorý budeme môcť „obdivovať“ v tomto roku.

Americký FED ako aj jej sestra v zbrani ECB, ale nie iba oni (o tom nižšie) budú pumpovať do ekonomiky ďalšie a ďalšie miliardy USD a eur. Ako aj v relácii bolo uvedené a ako som aj ja v jednom dvoch zo svojich článkov uviedol, že aj to bude málo. Sme ale svedkami stavu, kde stúpa dopyt po komoditách, zlato, striebro, meď, platina… a ropa. Ceny týchto komodít stúpajú hlavne z dôvodu prílevu nových peňazí do ekonomiky.

„Kráľovstvo nebeské beží na spravodlivosti, kráľovstvo na Zemi beží na rope.“

Ernest Bevin

Stúpajúce ceny ropy zastavia akékoľvek snahy o oživenie ekonomiky. Tie vysoké ceny tejto komodity zastavili aj ten „nekonečný“ rast ekonomiky už koncom roka 2007 a urobia to znova.

Ropa BRENT vývoj cien v USD

Rast cien zlata, striebra, z časti aj medi neovplyvňuje tak výraznou mierou rast cien tovarov a služieb ako je tomu v prípade ropy. Niektorý z energetických zdrojov ako ropa, plyn, elektrina, ich kombinácia, alebo dokonca všetky sa prakticky nachádzajú v každom tovare, službe, ktorý vytvoríme, alebo ponúkneme, kúpime – v ich cene.

analýzy Louisa de Sousu vyplýva, že opäť to budú krajiny PIIGS, ktoré budú mať s vysokými cenami ropy najväčšie problémy. Ich energetický mix, kde hrá prím práve ropa je až zúfalý. Možno sa k nim pripoja aj krajiny, ktoré za nimi tesne nasledujú. To sú tie za tými oranžovými stĺpčekmi.

Kto teda na rast cien tejto komodity okrem arabov čaká?

Vláda! Áno, aj naša vláda.

Snahou vlády, aj keď nepriamo je naštartovať infláciu.

Vieme, že vláde Roberta Fica sa nepodarilo naštartovať infláciu (rast cien). Tá sa pohybovala v ostatných dvoch rokoch okolo úrovne 1%, ba dokonca sme na cca 2 mesiace boli svedkami na Slovensku javu nevídaného, deflácie. To de facto spôsobilo výpadok na strane príjmov štátneho rozpočtu.

Vieme, dve základné veci. Inflácia zvýhodňuje dlžníka na úkor veriteľa, deflácia veriteľa na úkor dlžníka. Je tá časť vety o inflácii naozaj pravda? Je pravda, že inflácia zvýhodňuje dlžníka na úkor veriteľa?

Áno je. Vláda je jedným z najväčších dlžníkov u nás. Zadlžuje sa ako zmyslov zbavená a je jedno, že či to bola tá Ficova, Dzurindova, Mečiarova, Čarnogurského, Moravčíka, alebo súčasná, Radičovej. Vlády ale toto bremeno, dlhové bremeno preniesli umne na občana. Vlády urobili dlžníkov z nás. A tu je ten paradox. Rast daní a rast cien nie je pre radového občana (teda dlžníka) žiadnou výhodou. Preto sa vláde oplatí zadlžovať. Profit z toho majú veritelia, z veľkej časti bankári, lebo tí keby nepožičali tak nemajú pasívny príjem z úroku (pričom v úroku je už zahrnutá očakávaná výška inflácie) a práve politici.

Rast cien má za následok tlak na valorizáciu miezd v ekonomike. Začína neľútostný boj medzi zamestnávateľmi a ich zamestnancami o zvýšenie miezd o pár mizerných percent a to dokonca aj vtedy, keď v práci nepodávate vyšší výkon. Ak niečo vybojujete bude sa mať lepšie aj naša vláda a ten ansámbel okolo nej. Stúpnu im mzdy!!!

Sme na začiatku nového roku a preto Vám všetkým okrem zdravia a šťastia želám, aby bol Váš boj čo najúspešnejší, ale chcem aby ste vedeli aj to, že nie podnikateľ, nie Váš zamestnávateľ je Vašim nepriateľom. Je ním Vaša vláda a Tí ktorých zákonom a silou chránia, bankári!

PS Ak to pomôže, modlite sa za čo najsilnejšie EURO (cena ropy v eurách)!

Politici napomáhajú nelegálnej imigrácii, porušujú zvláštnu smernicu EU!

19.06.2015

32002L0090 Úradný vestník L 328 , 05/12/2002 S. 0017 – 0018 Smernica Rady z 28. novembra 2002, ktorá definuje napomáhanie neoprávneného vstupu, tranzitu a bydlisku (2002/90/ES)

2. pilier a problém demografie

23.05.2015

Hovorím Vám, slovenskí analytici, politici a niektoré médiá mi nahnali strach po tom ako prišla Sociálna poisťovňa s novým letákom o 2. pilieri. Začínam sa báť môjho dôchodkového veku viac ako príchodu mimozemšťanov :D. Niet divu. Ako na Slovensku, tak aj vo svete sa zastaví technologický pokrok a na môj dôchodok nebude mať kto drieť. O 30 rokov nás bude menej a bude [...]

Nikdy som si nemyslel, že napíšem tento článok

15.06.2013

Viete či neviete, veríte, alebo nie, ale poznáme sa už niekoľko piatkov, tak ste si zrejme všimli, že ja byrokratov a hlavne časť z nich titulujúcich sa honorom politici príliš nemusím. Toto mám spoločné s takmer všetkými snáď len na jednu výnimku. Niektorí z vás nemusia modrých, niektorí oranžových, niektorí červených, iní bordových, či zelených. Ja [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

krija

For all we ought to have thought... Za všetko na čo myslieť sme mali... and have not thought, a nemysleli, all we ought to have said... všetko, čo sme mali povedať... and have not said, a nepovedali, all we ought to have done... všetko, čo sme mali urobiť... and have not done... a neurobili...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 215
Celková čítanosť: 1065905x
Priemerná čítanosť článkov: 4958x

Autor blogu

Odkazy